KRIES

Kries od svog formiranja 2002. imaju preko dvadeset godina djelovanja u Hrvatskoj i inozemstvu kroz koje su se i etablirali na sam vrh world music scene s naših prostora. Inspirirani melodijama i tekstovima tradicijskih pjesama, slavenskom mitologijom i dinarskom i mediteranskom ritmu, Kries za sebe kažu da ne pokušavaju sačuvati tradicijsku pjesmu i zvuk, već da jednostavno uživaju u njenoj simbolici, tekstovima i melosu. Bend iza sebe ima 3 studijska albuma, od kojih su posljednji, “Selo na okuke / Village Tracks” izdali 2016. Osim albuma, Kries imaju i Porina u kategoriji za najbolji album originalne glazbe za kazalište, film i televiziju, kojeg su osvojili 2005. za glazbu iz filma “Konjanik”, kao i glazbu za dvije kazališne predstave: “Glasi iz planina” i “Potjeh”. Kries je postavi koju uz Novakovića čine Ivo Letunić na lijerici i Andor Végh na gajdama, Krešimir Oreški na udaraljkama za energične nastupe uživo pojačao s Erolom Zejnilovićem (Elemental, ABOP) na električnoj gitari, Konradom Lovrenčićem (Elemental, Mary May) na bas gitari, kao i Ivanom Levačićem (Pipsi, Chui, ABOP) na bubnjevima.

BAKLAVA

Baklava je World Music sastav osnovan 2004. godine u Skoplju. Bend je do sada snimio i izdao 4 albuma svjetske glazbe pjevane na raznim jezicima, a zadnji 5. album je gotov i izlazi 2023. godine. Baklava je bend sa velikim izvođačkim iskustvom, koji je iza sebe imao mnogo koncerata kod kuće, ali i sve preko Europe u zemljama kao što su: Danska, Španjolska, Francuska, Njemačka, Češka, Belgija, Rumunjska, Turska, Italija, Slovenija, Srbija… 2022. Baklava je odabrana za dio glazbenog programa MOST-a. Baklava je sudjelovala u soundtrackovima igranih filmova “Treće poluvrijeme” i “Zlatna petorka”, a pojavljuju se iu oba filma. U makedonskom jeziku riječ baklava je sinonim za romb, savršeni geometrijski oblik, kao simbol jednakosti, spoj različitih kultura i četiri strane svijeta.

DJ EMIR

Emir Fulurija urednik je i voditelj world music emisije Izvorišta koja se emitira na tri hrvatske radio postaje (Radio Student, KLFM, Radio Roža) i jedini hrvatski član udruge EBU koja tvori najugledniju svjetsku world music top listu – World Music Charts Europe. Uz emisiju, organizira i world music/etno koncerte u sklopu programa Vrelo zvuka u zagrebačkoj Močvari, a kao DJ je nastupao na svim važnim world music koncertima u Zagrebu posljednjih nekoliko godina, ali i na raznim drugim događajima i festivalima. Glazbu koju pušta na DJ večerima obično naziva ‘plesnim putovanjima kroz cijeli svijet’, a tako će biti i ovaj put. Čekaju vas afrobeat, highlife, cumbia, taranta, rumba, gnawa, desert blues, balkanbeat i ostali plesni i manje plesni žanrovi iz cijelog svijeta.

Opća pitanja

kamicaketno@festival.hr

Organizator

Kulturno umjetničko središte Sinj

Telefon

+385 21 826 014